Warning: Declaration of wpse61220_submenu_class::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /var/www/tinawikarkitekter.se/public_html/wordpress/wp-content/themes/Workality-Lite-master/functions.php on line 354
Villa Maria, Torpa, Kärra | Tina Wik Arkitekter
Tina Wik Arkitekter


Villa Maria, Torpa, Kärra

Villa Maria i Torpa, Kärra, strax norr om Varberg, är ett enfamiljshus på en äng nära havet. Huset är i första hand ett fritidshus men ska även fungera som en åretruntbostad.
Byggnadens karaktär efterstävar att framhäva platsen, dess havsnära läge, salta vindar och karga omgivning i valet av material och ytbehandlingar. Huset är ett trähus med en kraftig järnvitriolbehandlad ytterpanel och en äggoljemålad vit träinteriör och vill ge en känsla av lätthet i kulörer som smälter in i omgivningen. Samtliga tak, även på förråden, har återanvänd skiffer från Glava skifferbrott i Värmland. Golven är antingen träplank eller gotlandskalksten. Bastun är helt klädd i asp: väggar, tak och lavar. Golvet under asptrallen är gotlandskalksten.
Planlösningen i vinkel, med en liten överbyggnad, ramar in gården till en privat plats med kontakt till husets alla delar men, avskild från omgivningen. Den kontakten fås både inom- och utomhus då man rör sig utmed gårdsfasaden till samtliga rum. Från takterrassen och arbetsrummet på övervåningen har man havsutsikt, framförallt vintertid. Denna övervåning var en avvikelse från detaljplanen som godkändes efter mycket möda.
Huset har visat sig fungera väl och används mycket under hela året.

 

FAKTAUPPGIFTER

Byggherre: Maria Schottenius

Bruttoarea: ca 170 kvm på entréplan + ca 30 kvm upptill + takterrass, 10 kvm förråd och 15 kvm friggebod

Tomt: 1 300 kvm

Adress: Eriksvägen 4, Kärradal, 432 95 Varberg

Byggnadsår: 2008-10, kompletteringar under 2011.

Arkitekt: Tina Wik arkitekt SAR, Tina Wik Arkitekter AB

Konstruktör: Tyréns genom Patrik Jensen, civ ing.

Entreprenör: Hans Bengtsson, Bengtsson och söner i Varberg

Referensperson: Maria Schottenius, maria.schottenius@dn.se

SHARE :