Warning: Declaration of wpse61220_submenu_class::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /var/www/tinawikarkitekter.se/public_html/wordpress/wp-content/themes/Workality-Lite-master/functions.php on line 354
Kv Hytten, Bo01, Malmö | Tina Wik Arkitekter
Tina Wik Arkitekter


Kv Hytten, Bo01, Malmö

De rundade takformerna ger de här två husen ett egensinnigt och personligt uttryck. Det var en av utgångspunkterna och en uttrycklig önskan från beställaren. Beställaren är en läkare som äger ett företag som hyr ut lägenheter till korttidsboende. Ett hälsosamt boende har därmed blivit en viktig fråga för honom och det var anledningen till valet av massivträstomme i hela byggnaden. På grund av projektets tidplan, som skulle samordnas med all byggverksamhet på utställningsområdet, där pålningsjobbena måste klara samtliga byggen i tid, valdes en kombination av gles stålstomme tillsammans med massivträ som tillät ett snabbt montage.

Trästommarna var olika, både limträelement och flerskiktsskivor. Samtliga icke-bärande mellanväggar är också utförda i massivträ. De är byggda med spontade träreglar. Interiört är trästommen klädd med ett lager restaureringsgips, dvs 6mm. Utvändigt är båda byggnaderna putsade och målade med Keim silikatfärg. Sockelvåningen på gatuhuset har en hör stensockel av Hallandsgnejs. Portiken från gata till gård genom gårdshuset har kubbgolv, vilket ger en ytterst dämpad akustik.

Utformningen på husen bestämdes till stor del av stadsplanen som krävde ett översta våningsplan på 60 % av underliggande våningar och specifika öppningar i entréplanet. Gårdsrummet skulle uppfylla ställda mått på grönska. Därför projekterades en grön gårdsvägg  på gatuhuset. Den planerade grönskan fullföljdes aldrig.

Triangelformade burspråk mot gatan ger vissa utblickar mot kanalen och mot Turning Torso samtidigt som en glimt av solen från söder når lägenheterna.

Beställaren kallar projektet för Pregnum Bianca & Pregnum Terra.

 

FAKTAUPPGIFTER

Byggherre: Matmar HB

Adress: Rodergatan 32-36 och Salongsgatan 27, 211 16 Malmö

Antal lägenheter: 18 st

Lägenhetsstorlekar: 1-3 RoK, 40-106 kvm

Total yta: 1362 kvm, varav bostadsyta: 991 kvm

Gårdsyta: 283 kvm

Upplåtelseform: Hyresrätt

Hustyp. Två flerbostadshus i fyra respektive 2,5 våningar

Byggnadsår: 2000-02

Arkitekt: Tina Wik Arkitekter AB genom Tina Wik

Landskapsarkitekt: Arbor Scandia genom Klaus Vollbrecht

 

SHARE :