Warning: Declaration of wpse61220_submenu_class::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /var/www/tinawikarkitekter.se/public_html/wordpress/wp-content/themes/Workality-Lite-master/functions.php on line 354
Finlands och Sveriges ambassader, Dar es Salaam | Tina Wik Arkitekter
Tina Wik Arkitekter


Finlands och Sveriges ambassader, Dar es Salaam

Byggnaden orienterar sig så att dess långsidor, längs vilka kontorsrummen är placerade, vätter mot norr eller söder. På så sätt är de alltid skuggade av det utskjutande taksprånget på grund av solvinkeln. Samtliga arbetsrum blir på så sätt skuggade av det utskjutande taket och behöver inga extra skugganordningar. Gavlarna mot öster eller väster, mot vilka solvinkeln är lägre, har ytterst få fönster. Tegeltaket är ventilerat med en hög vind/attika- våning.
Byggnaden är av betong, platsgjuten och betongblock, vilka bidrar till ett stabilt inomhusklimat. Konstruktionsprinciperna är enkla och anpassade till det lokala förhållandet. Byggnadernas orientering har även gett plats till stora trädgårdar som sträcker sig genom hela tomten. Alla kontorsrum har sin utsikt mot trädgården. Ambitionerna har varit att åstadkomma ett bra inomhusklimat med så naturliga medel som möjligt, hålla nere driftskostnaderna, och kunna njuta av den fantastiska grönska den tanzaniska kustklimatet erbjuder.

Tomten är omgiven av ett luftigt staket som framhåller den nordiska öppenheten.

 

FAKTAUPPGIFTER

Byggherre: Statens Fastighetsverk, Sverige och Utrikesdepartementet, Finland

Fastighetsägare: Statens Fastighetsverk (62%), Sverige, och UD (38%), Finland

Adress: Mirambo Street, Dar es Salaam, Tanzania

Tomtarea: 4400 kvm
Nettoarea: 1823 kvm,
Servicehus: 200 kvm
Totalkostnad: 27 Milj. SEK

Arkitekt: Mattsson och Wik Arkitektkontor AB, Stockholm. Ansvariga arkitekter: Tina Wik och Gunnar Mattsson

Inredning: Harriet Lund, arkitekt SIR

Konstruktör: Carl Bro Tanzania Ltd.

Entreprenör: A/S NOREMCO CONSTRUCTION

SHARE :