Tina Wik Arkitekter


Vattenreningsverk i Skövde

Historien om ett hus i Skövde.

Huset historien handlar om är det gamla kommunala vattenreningsverket beläget på Billingsluttningen närmare bestämt Falkvägen 8.  Huset byggdes i kommunal regi 1942 för att rena Skövde stads dricksvatten och det gjordes där i olika omgångar, även tillsammans med det sedan 1956 projekterade vattnet från Vättern som idag används.

Det finns ingen arkitekt fastslagen men vi har hittat ritningar från byggtiden som Vattenbyggnadsbyrån har gjort.

Man sparade inte på material och övrigt i huset men eftersom det var en ren kommunal inrättning så fanns det inga större bekvämligheter. Det fanns en liten toalett på nedre plan och ett lite omklädningsrum med dusch på övre 3 plan i huvudbyggnaden. Sidobyggnaden hade tre bassänger, en för råvatten där det tillsattes en del kemikalier för att fälla ut orenheter, därefter rann vattnet över i en ny bassäng med sandfilter och slutligen ner i en bassäng under sandfilter-delen där det rena vattnet sparades innan det pumpades ut i det kommunala vattennätet.

När kommunen på 80-talet slutade med sin verksamhet i huset så började förfallet. Huset användes en tid som övningsobjekt för räddningsverket, Det satt en så kallad krigssiren på taket där det inte var tätt i anslutningen. Det hade varit igen-spikat i fönstren efter en del skadegörelse i många år.

Efter att några illgärningsmän, troligtvis ungdomar försökt tända eld på fastigheten hösten 2006 så ville en del kommunala tjänstemän riva alltihop. Det blev lite palaver om detta och nu bestämdes det att huset skulle ut på anbudsförsäljning.

Och nu börjar vår historia om detta hus.

Jag, Stefan Ingemarsson och min sambo Tina Olby höll på att sälja Tinas hus i Lerdala när vi fick syn på det Gamla Vattenverket på mäklarsidorna på nätet.

Eftersom Tina under sin uppväxt bott granne med detta hus. Närmare bestämt på andra sidan gatan vid Vaddfabriken där hennes far hade sin verkstad, Olby-maskiner och bostad så hade Tina lekt i Vattenverks trädgården många gånger.

Nyfikna som vi var så bokade vi en tid med mäklaren för visning av fastigheten.

Det var första gången vi båda besökte huset på insidan. Det var en kall dag i slutet av 2006. Huset visade ingen gästfrihet utan var råkallt och inte på något vis inbjudande.

Efter vi gått runt och inspekterat huset och sett förfallet inifrån och utifrån så åkte vi hem med pappren mäklaren lämnat oss.

Nyfikenheten var väckt! Vi resonerde fram och tillbaka, kikade på ritningar och funderade. Vi lägger ned funderingar på detta hus var det som kom och gick i tanken. Efter vi besökt huset ytterligare en gång så funderade vi igen och nu väcktes det en  tanke på att det skulle gå att göra något av detta projekt.

Efter att jag en kväll kikade på ritningarna igen så upptäckte jag att det borde finnas en bassäng till. Vi bokade ytterligare ett besök och fick lov att lyfta undan en aluminiumlucka som satt fastskruvad i ett av rummen på första våningen. Med sladdlampor och lite skräckblandad nyfikenhet  kröp jag nedför en ingjuten stege och hittade ett stort helt torrt rum under sandfilter-bassängen. Denna bassäng var till och med större och efter vi mätt en del höjder så fann vi ut att den ligger i plan med källargolvet.

OK vi ville vara med i budgivningen!

Efter vi fått några samtal från mäklaren om justeringar av anbuden så var det klart,

Vi hade köpt Det Gamla Vattenverket!

Pappren var klara efter en tid och redan två dagar efter så ringde man från tekniska verket och meddelade att man börjat med indragning av Vatten/avlopp till huset. Det kan låta märkligt att man ville dra in sådant i ett gammalt vattenverk men dimesionerna var inte riktigt vad man förväntade sig i en bostad. Ca 250 mm på ingående vatten och 400 mm på avloppsledningarna stämmer inte riktigt med ett hus i denna storlek.

Kommunen var smidiga och hjälpsamma och vi fick en del goda råd. Grävare beställdes och jag fick ta lite ledigt och lägga vatten och avloppsledningar. Efter en tid så var faktiskt allt klart, nytt vatten inne i huset, nytt avlopp inne och alla stuprännor påkopplade på dagvattnet.

Samtidigt lades en ny elledning in från elskåpet som fanns ute vid trottoaren. Vi gjorde en provisorisk inkoppling av den gamla toaletten och fick igång vattnet i huset. En byggcentral kopplades in från den nya ledningen och mot den vissa delar av den gamla elcentralen.

Nu kunde vi börja jobba i ljus och med toalett och rinnande vatten.

När jag med vår gamla grävlastare jämnat till marken och det äntligen var klart ringde min telefon dagen efter. Nu var det fjärvärmegänget i kommun som vill börja gräva och dra fram sina ledningar, samarbete kanske inte var det som låg närmast i tanken.

Nu grävdes det upp igen, nästan där det förut varit grävt för alla avloppsledningar och vatten. Efter att vi fått de nya värme ledningarna så lade man samtidigt ner ett tomrör för stadsnätet som kommunen just håller på och lägger i många gator i stan.

Vi tog med oss min svåger, Kjell Gustafsson, den duktige målaren och kikade på fönstren. Vi hade en tanke om att det borde gå att använda de gamla fönstren och sätta in nya isolerglas i samma träramar. Han sade att det borde gå men att det var ett stort arbete med att få bort alla lager med gammal färg och starta från början med trärena fönsterbågar. Arbete, slitet ord men hu va många timmar som nu väntade oss. Värmepistol och skrapor, sandpapper och allt gammalt glas bort. Värma, skrapa timme in och ut. Kjell gjorde ett fantastiskt jobb och vi hjälpte till med att bränna färg.

Isolerglas beställdes och monterades efter målning och inpassning, nytt enkelglas sattes in av Tibro glasmästeri. Sedan målade Kjell en extra gång över kittet innan montering. Nu borde de hålla många år.

Ok allt var inte riktigt enkelt och självklart.

Vi hade redan från början kontakt med Skövdes stadsarkitekt Claus Clausen. Huset var Q-märkt, dvs att man fick vara försiktig med vad som man får göra på utsidan.

Vi har haft många telefonsamtal och möte med Claus. Nu var färgen på fasad och fönster den stora frågan.

Huset var gult och hade nog varit det länge, Tina hade bott granne med huset sedan 1958 och kunde inte minnas någon annan färg. Vi enades om en kulör som var rätt så nära den som var på huset dock räknade vi och Claus med att den hade bleks mycket under alla år. Vi var överens och huset målades med en dansk kalk/cementfärg som bestäldes av en firma i Göteborg som har agenturen för denna färg. Vi hyrde en motoriserad lift som vi kunde köra runt och hissa upp oss runt hela huset.

Efter att jag och Tinas son Peter tvättat fasaden med högtryckstvätt så målades hela huset med roller. Tre hela dagar gick det åt från tidig morgon till sena kvällen. Tina skötte marktjänsten och blandade färg så jag och Peter kunde jobba hela tiden från lyften. Svindel var ett besvär de första timmarna men det släppte efter ett tag. Den liften är nästa obetalbar och gjorde ett fantastiskt jobb åt oss. Enda problemet var att kroppen kändes sjösjuk efter att varit i en gungande lift en hel dag.

Nu var det färgen på fönstren som gällde. De var bruna och efter vi skrapat av den färgen så kom det fram en gråaktig färg som tydligen resten av allt trä en gång haft.

Stadsarkitekten Claus Clausen diskuterade färger till och från men efter lite tagande och givande enades det om att de kunde få bli målade med mörkt engelskt rött. Det är lite brunton i den färgen.

Jättearbetet med att få alla 42 fönstren avbrända och målade enligt alla konstens regler forsatte hela första sommaren och långt in på hösten innan vi en dag i oktober fick nöjet att hänga dit det sista färdiga fönstret och njuta av att denna del av projektet var klart.

När nu fjärrvärmegänget var klara så monterade vi upp ställningar runt hela huset.  En tegellyft som vi inhandlat på ”blocket” visade sig vara till mycket hjälp. Vi plockade ner allt gammalt tegel från taket via denna lyft.

På sommaren hade vi hittat några dagar med uppehåll, bara detta var denna första sommar med Gamla Vattenverket lätt räknade dagar.

Vi fick hjälp av Göran Wigholm denna fantasiska snickare att riva upp det gamla ruttna taket på huvudbyggnaden. Den gamla krigssirenen hade ju läkt och förstört stora delar av takstolar och det spontade taket. Kommen hade kostat på sig en nödreparation för ett antal år sedan. Ett stort stycke av väggputsningen hade också släppt när vatten kommit och frysit/sprängt bort många kvadrat.

Vi sågade upp ett stort hål och bytte en hel del trä i takstolar och råspont. Råsponten på taket var riktigt tjock och efter lite letande hittade vi faktiskt likadant trä hos Borgunda såg. De kunde även leverera trä till takstolarna i gamla dimesioner. Vi fick visserligen nöja oss med halva tjockleken men detta var faktiskt bra då vi kunde laska samman dessa med de gamla takstolarna. Efter några dagar så var taket klart med nya fina en kupiga ler-tegelpannor också de levereade från Borgunda såg.

Tegellyften var ett fantasisikt hjälpmedel.

Plåtslagaren F Sahlberg satte upp nya hängrännor och stuprör.Trattarna på rännorna var i den gamla tidstypiska stilen och böjarna var skarpa med falsade kanter.

Eftersom vi hade en tanke om att övervåningen skulle innehålla en liten lägenhet så satte vi in sex stycken takfönster. När ställningarna fanns på plats så kom den duktige muraren Kangas och putsade på väggen där all puts rasat bort av frosten.

Man passade även på att reparera skorstenen som hade farit lite illa av vädret i många år. Duktiga hantverkare bilade bort alla lösa fogar och lade in nya.

Det gick åt en hel dag att riva ställningar, mycket klättrande och balanserande på smala trätrallar. Dessa rör väger mycket och armarna kändes som långa orangutangarmar på kvällen.Tinas son Peter var en fantasisk kille och ha med på ställningarna.

Nu var det dags att hitta några dagar med uppehåll för att göra något åt taket över bassängerna. Kolla vädret och planera, flygets väder och de danska prognoserna fick bestämma när det var dax. Eftersom vi nästa alltid har västlig vind så ligger det danska vädret ofta ett dygn före oss.

Vi rev av ett lager tak, råspont och papp, underligt ser det ut. Vi hittade ett nytt yttertak nu av valsad plåt, tyvärr hade de spikat rätt igenom detta vackra tak och det var gjort i lågdelarna där vattnet rann, synd. Kapa ned detta också och nu hittade vi ytterligare ett papptak. Bort med detta och det var inte lätt. Vi fick bitvis skrapa med mejslar och försöka strimmla pappen. Detta tog många timmar, flera dagar faktiskt.

En isolerfirma från Vedum kom upp och fyllde alla håligheter i det plana taket med bio-isolering, en form av naturliga fiber från rivna tidningar och borsalter. Inget kliar det och fukt torkar ut som i sågspån, verkar riktigt bra.

Plåtslagaren kom och lade ett nytt tätt fint tak av duk som ska hålla i minst 25 år.Plåtar runt kanterna fulländade deras jobb.

Nu har hela första sommaren gått åt att få huset tätt och målat utvändigt, alla grävningar för att få in alla nya ledningar. Visst ska huset få en omgång mer målning men det får vänta tills vi har gjort allt färdigt utvändigt. Det kan ju ev. bli några nya fönster. Vi vet att sockeln skall putsasoch på vissa delar sänkas så det blir en enhetlig linje runt hela huset.

Vi har fått ett förslag på en utbyggnad av garage och altan av arkitekten Tina Wik i Stockholm som vi lämnat in till kommunen.  De tycker det verkar intressant men har inte lämnat något svar än.

Nu ska det tillverkas ett par nya dörrar i första hand och sedan börjar vi jobba på insidan med att koppla ihop ett provisoriskt värmesystem från fjärrvärmeväxlaren. Vi har plockat ned några element och kört bort dem på blästring och målning. De ska sitta i den tänkta tvättstugan och i trapphusen.

SHARE :